Raport roczny Europejskiej Rady Budżetowej 2020!

W tym tygodniu miała miejsce prezentacja raportu rocznego Europejskiej Rady Budżetowej 2020 !

Na otwartym posiedzeniu koordynatorów prof. Nils Thygesen, przewodniczący Europejskiej Rady Budżetowej (EFB), przedstawił roczny raport EFB 2020.

W sprawozdaniu dokonano oceny wdrażania ram budżetowych UE w 2019 r., podkreślono również kilka kwestii wymagających poprawy w przyszłości.

Dewastacja gospodarcza i społeczna pozostawiona przez pandemię Covid-19 w pełni uzasadnia uruchomienie ogólnej klauzuli ucieczki zawartej w Pakcie Stabilności i Wzrostu (SGP), umożliwiającej rządom reagowanie na kryzys według własnego uznania. Jednak, jak wskazano w raporcie opublikowanym w czerwcu, Europejska Rada Budżetowa jest zdania, że warunki dezaktywacji klauzuli powinny zostać wkrótce poddane przeglądowi.

Pakt na rzecz stabilności i wzrostu (SGP) to zbiór zasad mających na celu zapewnienie, że kraje Unii Europejskiej prowadzą zdrowe finanse publiczne i koordynują swoją politykę fiskalną.

Kryzys Covid-19 uwydatnił trzy istniejące od dawna luki w architekturze UGW:

• rzeczywista i stała centralna zdolność fiskalna,
  • brak zachęt do utrzymywania lub zwiększania wydatków publicznych sprzyjających wzrostowi,
  • zreformowany i uproszczony pakt stabilności i wzrostu z regułą redukcji długu dla poszczególnych krajów.

UE nowej generacji i SURE częściowo rozwiązują dwie pierwsze luki, choć musimy pamiętać, że to tymczasowe rozwiązanie. Ponieważ wiele państw członkowskich wyjdzie z tego kryzysu z historycznie wysokimi poziomami zadłużenia (często znacznie powyżej 100% PKB). Europejska Rada Budżetowa zaproponowała już usprawnienie i wzmocnienie ram poprzez skupienie się na specyficznych dla kraju kotwicach zadłużenia osiągniętych dzięki regule wydatkowej jako pojedynczym celu operacyjnym.