🇪🇺 Produkcja akwakultury w UE stanowi zaledwie 1,15 proc. produkcji światowej. Prawie 70 proc. unijnej produkcji skupia się w zaledwie czterech państwach członkowskich UE – Francji, Grecji, Włoszech i Hiszpanii. Tylko 10 proc. spożywanych w UE owoców morza pochodzi z akwakultury unijnej, a UE jest w 41,2 proc. samowystarczalna pod względem ryb i owoców morza.To ogromny potencjał do rozwoju w wielu obszarach – gospodarczym, środowiskowym i społecznym.
Powinniśmy wspierać i stymulować zrównoważony rozwój akwakultury, aby wspierać zdrowie Europejczyków.
Rozwój tego sektora będzie wymagał przejrzystych i wiarygodnych ram prawnych oraz przewidywalności ekonomicznej. To wyzwanie zarówno dla Unii Europejskiej, jak i państw członkowskich.
Dbałość o akwakulturę ma jednak niezwykle istotne znaczenie w kontekście zaopatrzenia w żywność i bezpieczeństwa żywnościowego poprzez zrównoważenie niedoboru ryb, dostarczanie zrównoważonych i wysokiej jakości produktów spożywczych o mniejszym wpływie na środowisko niż rolnictwo lądowe. To kolejny krok wsparcia dla Zielonego Ładu oraz programu „Od pola do stołu”.
Konieczne jest ustanowienie ilościowych celów wzrostu, które zmotywują sektor do rozwoju.