Zalecenia dla placówek handlowych i usługowych, w szczególności sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni.
- zwracać klientom uwagę na konieczność zachowania bezpiecznej odległości w kolejkach i przy kasie (przynajmniej 1-1,5 m);
- nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku, ani na produkty spożywcze;
- promować dokonywanie płatności bezgotówkowych.
- promowanie regularnego i dokładnego mycia rąk przez pracowników obiektów wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60 proc.), w szczególności: po ukończeniu i przed rozpoczęciem każdej pracy;
- ograniczać, w miarę możliwości, ekspozycję w punktach handlowych żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia szczególnie pieczywa ciast, a tam gdzie żywność nieopakowana jest pakowana przez konsumenta;
- zwracać uwagę na właściwą higienę;
- ograniczać możliwość przebierania i dotykania produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze)
- promować wykorzystywanie do pakowania rękawic foliowych oraz torebek.
Zalecane jest wywieszenie w widocznym miejscu informacji, jak skutecznie myć rÄ™ce; upowszechnianie wÅ›ród pracowników wiedzy z zakresu BHP; zwracanie szczególnej uwagi na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dÅ‚oÅ„mi okolic twarzy zwÅ‚aszcza ust, nosa i oczu; przestrzeganie higieny kaszlu i oddychania (podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiÄ™tym Å‚okciem lub chusteczkÄ… – jak najszybciej wyrzuć chusteczkÄ™ do zamkniÄ™tego kosza i umyć rÄ™ce, używajÄ…c mydÅ‚a i wody lub zdezynfekować je Å›rodkami na bazie alkoholu min. 60 proc.).
Powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem; wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.
Nie zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe. Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.